Det er faktisk ganske simpelt at sætte et stik på et netværkskabel, og du kan nu føre kabler i de helt rigtige længder, efter du har lært at samle dit eget netværkskabel.
Men først lad os dykke lidt ned i netværkskabler, hvilket kan være en jungle i sig selv da der findes mange forskellige varianter eller udgaver, alt efter hvilken hastighed du ønsker at føre igennem kablet og om det skal være egnet til udendørsbrug.
Dette er ikke tænkt som en in depth lektion i netværkskablet (kobber kablet) men blot så du får en basis forståelse og lærer hvordan du samler et netværksstik.
Når du skal købe et netværkskabel, uanset om det er et kabel for sig selv eller om det er et færdigsamlet kabel så skal du ikke blot gå efter prisen men det er super vigtigt, at kigge på hvilken type kabel det er og hvad det skal bruges til.
Hvad er et netværkskabel?
Læs mere om de forskellige kabel typer, klik her.
I denne artikel vil vi bruge tiden på et twisted pair kabel.
Hvad betyder CAT?
Du finder betegnelsen CAT i kabel type navnet f.eks. CAT5e, CAT6 etc.
Hvor CAT5e er den mest hyppigst brugte på markedet i dag, når vi snakker twisted pair kabel.
CAT står ganske simpelt for kategori eller category på Engelsk, jo højere kategori du køber jo højere hastighed vil kablet kunne arbejde med, men husk at jo længere kablet er jo langsommere bliver forbindelsen også, derfor vil du ofte opleve at et netværkskabel bliver målt med to hastigheder, en på 10-30 meter og en på 100 meter.
Nedenfor kan du se hastighederne i de forskellige kabel kategorier:
Kategori Beskyttelse Maks hastighed Max Båndbredde Cat 3 Unshielded 10Mbps 16 MHz Cat 5 Unshielded 10-100Mbps 100 MHz Cat 5e Unshielded 1,000Mbps – 1Gbps 100 MHz Cat 6 Shielded or Unshielded 10Gbps up to 55 meters 250 MHz Cat 6a Shielded 10Gbps up to 55 meters 500 MHz Cat 7 Shielded 100Gbps up to 15 meters 600 MHz Cat 7a Shielded 100Gbps up to 15 meters 1,000MHz Cat 8 Shielded 40Gbps up to 30 meters 2,000MHz
Vi begynder så småt at gå væk fra Cat5e kabler, de har altid været hurtige på markedet og et rigtig fint kabel, men hvis du skal lave en ny installation i dag vil vi råde dig til at kigge nærmere på CAT7, da det er et kabel der virkeligt er fremtidssikret og sørger for, at du kan følge med teknologien i mange år frem.
Sådan samler du et RJ45 stik
Du skal bruge følgende redskaber før, at du er klar til at samle dit første netværkskabel.
- Netværkskabel, enten CAT5e, CAT6 eller CAT7. Både CAT6 og CAT7 er i dag til, at betale for.
- RJ45 stik eller rettere en 8p8c connector, til at sætte på dit kabel.
- En crimp tool tang
Først er det vigtigt at du giver rigeligt kabel til samlingen af dit stik, så dit kabel ikke bliver for kort, eventuelt ved fejl eller andet.
Samlingen af kablet
- Fjern det øverste plastik lag min. 2,5 cm men gerne mere, da de nye RJ45 connectors tillader, at du kan føre dem helt igennem også vil dit crimping tool klippe dem til.
- Separer alle kablerne og arbejd med dem, så de er lige alle sammen.
- Saml alle kablerne mellem to fingre og sørg for, at de er i den korrekte farve orden. (her skal du vælge om du skal bruge straight trough eller cross over, se forskellen her)
- Brug kniven på dit crimping tool til, at klippe enderne på alle kablerne lige og i samme længde.
- Pres alle kablerne ind i dit RJ45 stik (sørg for at alle farverne kommer i de rigtige løbegange i stikket)
- Det er meget vigtigt at kablets plastik skjold bliver presset med ind i stikket.
- Put stikket ind i dit crimping tool og pres håndtaget sammen, nu er dit stik samlet.
- Når du har lavet begge ender af kablet er det en god idé at teste det med en simpel netværks kabel tester.