Der er tre typer kabler der ofte bliver brugt til netværks kabling: coax, twisted pair og fiber optisk kabel. I det moderne LAN, er twisted-pair de mest brugte kabler, men brugen af fiber kabel bliver brugt mere og mere, specielt i det professionelle marked.
Nedenfor har jeg prøvet at forklare de tre kabel typer mere grundigt.

Coax kabel

Et coax kabel har en leder der løber ned gennem midten af kablet. Lederen er omringet af et lag isolering der er omringet af et lag ledende skjold, hvilket gør dette type kabel modstandsdygtigt fra indblanding udefra. Kablet har en maksimum data hastighed på 10 Mbps. Coax kabler blev førhen brugt meget i computer verdenen men er mere eller mindre blevet overtaget af twisted-pair kabler.

Twisted-pair kabel

Et twisted-pair kabel har fire par kabler. Disse kabler er viklet omkring hinanden for at reducere larm på kablet og indblanding udefra. Dette type kabel er det mest brugte kabel i LAN idag.

Twisted-pair kabel kan blive brugt til telefon og netværks kabling.
Det kommer i to version, UTP (unshielded twisted-pair) og STP (shielded twisted-pair), forskellen mellem de to er at STP kablet har et ekstra lag isolering der beskytter fra indblanding udefra.

Her ser du hvordan et twisted-pair kabel ser ud.

Et twisted-pair kabel bruger RJ45 stik eller også kendt som 8P8C stik.

Fiber optisk kabel

Denne type kabel brugte til at sende data i form af lys signaler. Kablet har strenge af glas der er omgivet af et beklædnings materiale.

Fordelene ved at bruge fiber optisk kabel er at kablet kan række over større afstande end andre kabeltyper (op til flere km). Kablet er også immun over for elektromagnetisk interferens.
Som du nok har lagt mærke til så har kablet mange fordele, grunden til at man ikke bruger det lige så meget som twisted-pair kablet er at det er en del dyrere.

Der bliver brugt to typer fiber-optisk kabel:

  • Single-mode fiber (SMF) – bruger en enkelt lysstråle til at sende data.
  • Multi-mode fiber (MMF) – bruger flere lysstråler til at sende data.

De to mest brugte stik på et fiber optisk kabel er:

  • ST (Straight-tip stik)
  • SC (Subscriber stik)