For at konfigurere et interface til at være en access interface, skal kommandoen switchport mode access bruges. Denne type interface mode kan kun blive tildelt et enkelt VLAN.

For at konfigurere et trunk interface skal kommandoen switchport mode trunk bruges. Denne type interface kan sende data for flere VLANs på samme tid.

Nedenfor har jeg lavet et eksempel der forhåbentligt vil hjælpe dig med, at forstå konceptet på access interface og trunk interface.

PC1 og PC2 er på hvert deres VLAN, VLAN 1 og VLAN 2. Disse porte skal konfigureres som access porte og tildeles deres respektive VLAN ved at bruge følgende kommandoer:

Bemærk at du ikke behøver at tildele int f0/1 til vlan 1, da den er det som standard. Dog har jeg gjort det for at gøre dig opmærksom på forskellen.

Fordi at linket mellem Sw1 og Sw2 skal sende data fra flere VLANs, skal linket konfigureres som et trunk interface. Dette er gjort ved at opsætte begge switch som nedenfor:

Sw1:

Sw2:

Nu et linket mellem Sw1 og Sw2 opsat og kan sende data fra både VLAN 1 og VLAN 2. Du kan tjekke om alt er som det skal være på dit trunk interface ved at bruge kommandoen show interface g0/1 switchport på Sw1.